Extra activiteiten voor kinderen
Op de dagverblijven werken we aan de hand van thema's. Wij werken met een Piramide-jaarplanning waarin verschillende thema's worden behandeld. De vanzelfsprekende thema's komen aan de beurt, als Sinterklaas en Pasen, maar we hebben ook wel eens activiteiten bedacht aan de hand van het thema vervoer, lichaam of culturen.
De activiteiten die wij aanbieden zijn altijd op de ontwikkelingsfasen van het kind afgestemd. Zelfs met de baby's kun je knutselactiviteiten plannen, als vingerverven of stoffen plakken. Maar de meeste activiteiten zijn spel. Als kiekeboe, liederen zingen, maar ook samen met het kind het speelgoed ontdekken. Denk ook aan de lichamelijke activiteiten zoals de benen masseren, kietelen en knuffelen. In de dreumesleeftijd kunt u denken aan activiteiten als verven, tekenen, plakken, maar ook verstoppertje spelen, gezamenlijk liederen zingen of muziek maken. Ook de peutergroep knutselt wat af, maar er worden eveneens veel boeken gelezen, gezongen en fantasiespelletjes gespeeld, er zijn verkleedspullen. Verder proberen we elke dag naar buiten te gaan.
Uitjes en workshops
Flowerkids organiseert regelmatig bijzondere activiteiten. Zo zijn we met de peuters van Sterre met de trein naar de dierentuin geweest. Hebben de kinderen van Bloementuin een kindertheatervoorstelling bezocht, verdiepen de kinderen van BSO Madelief en Bloesem zich in de Griekse Oudheid in het museum van Volkenkunde. Daarnaast bezoeken we regelmatig kinderboerderijen en speeltuinen. Haalbaarheid en veiligheid staat voorop, uitjes kunnen alleen gedaan worden als het beroepskrachten kind ratio het toelaat en er wordt ook gekeken naar de groepssamenstelling. Een wandeling met peuters is makkelijker organiseren dan een groep met baby’s. Dit omdat zeer jonge kinderen veel slapen, voedingen moeten krijgen en dat er voldoende medewerkers moeten achterblijven op locatie. We hebben niet alleen uitjes buitenshuis. Ook op het dagverblijf proberen we in de vaste dagritmes af en toe wat afwisseling te brengen. Dit doen we door verschillende workshops op locatie te organiseren zoals: yoga, peuterdans, Fien de Voorleesfee, Muziek op schoot, theatervoorstelling en babymassage. Ons streven is elke maand een ‘speciale’ activiteit te organiseren. We proberen dit iedere maand op een andere dag, zodat alle kinderen er profijt van hebben.
Peuter plus
De peuters die geen middagdutje meer doen krijgen de mogelijkheid uitgedaagd te worden met peuter plus activiteiten. Dit zijn activiteiten die meer gericht zijn op de voorbereiding van de basisschool. Sommige locaties geven ook een aantal maal per week peuter sport. De kinderen die wakker blijven tussen de middag gaan naar buiten en doen sportieve spelletjes onder begeleiding van de pedagogisch medewerker.
Peuter sport
De peuters die geen middagdutje meer doen krijgen de mogelijkheid uitgedaagd te worden met peuter plus activiteiten. Dit zijn activiteiten die meer gericht zijn op de voorbereiding van de basisschool. Sommige locaties geven ook een aantal maal per week peuter sport. De kinderen die wakker blijven tussen de middag gaan naar buiten en doen sportieve spelletjes onder begeleiding van de pedagogisch medewerker.
De activiteiten op de BSO zijn weer net wat uitdagender. Zo zijn er vogelhuizen beschilderd, schilderijen op echt schilderdoek gemaakt, doen ze veel aan koken en bakken en is er een dans ingestudeerd en opgevoerd tijdens het winterfeest. Kinderen zijn niet verplicht om aan de BSO activiteiten deel te nemen. Kinderen moeten al zo veel op school, dus het belangrijkste vinden we dat ze op de naschoolse opvang het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn. Dat de ruimte en de aangeboden activiteiten aansluiten bij ieder individueel kind. Door zowel aandacht te besteden aan rustige loungehoeken, als speelhoeken en knutseltafels. En als ze een keer liever niets doen, is dat ook goed. Maar we kunnen de kinderen wel stimuleren verschillende gebieden in zichzelf aan te spreken. Door zelf enthousiast te zijn. Door zin te hebben in de dag en verwonderd te zijn over wat er nog allemaal zal gaan komen. Door open te staan voor de kinderen en al hun gekke invallen. Door te beginnen bij de beleving van het kind en dit verder uit te bouwen. En dan blijkt bijna altijd dat ze het alleen maar ontzettend leuk vinden wat we allemaal doen op de BSO!