Thema's en activiteiten

Thema's en activiteiten

Op de dagverblijven knutselen we aan de hand van thema's. Elke zes weken is er een ander thema aan de beurt. Dit zorgt dat de muren steeds weer opnieuw gevuld worden en het een uitdaging blijft hier weer leuke activiteiten voor te bedenken. De vanzelfsprekende thema's komen aan de beurt, als Sinterklaas en Pasen, maar we hebben ook wel eens activiteiten bedacht aan de hand van het thema vervoer, lichaam of culturen.

De activiteiten die wij aanbieden zijn altijd op de ontwikkelingsfasen van het kind afgestemd. Zelfs met de baby'tjes kun je knutselactiviteiten plannen, als vingerverven of stofjes plakken. Maar de meeste activiteiten zijn spelletjes. Als kiekeboe, liedjes zingen, maar ook samen met het kind het speelgoed ontdekken. En lichamelijke activiteiten als de beentjes masseren, kietelen en knuffelen. In de dreumesleeftijd kunt u denken aan activiteiten als verven, tekenen, plakken, maar ook verstoppertje spelen, gezamenlijk liedjes zingen of muziek maken. Ook de peutergroep knutselt wat af, maar er worden eveneens veel boekjes gelezen, fantasiespelletjes gespeeld, er zijn verkleedspullen en een 'schooltuintje`. Ook koken we elke week, of worden figuren van brooddeeg gemaakt of koekjes bakken. Verder proberen we elke dag naar buiten te gaan. In de tuin, met de bolderkar op pad, of met de grote kinderwagen voor de baby'tjes.

Verder organiseren we regelmatig grote activiteiten. Zo zijn we in de afgelopen maand met de peuters van Sterre met de trein naar de dierentuin geweest. De kinderen van 't Klaproosje hebben een kindertheatervoorstelling bezocht en de BSO van Madelief heeft zich verdiept in de Griekse Oudheid in het museum van Volkenkunde. De kinderen van Bloesem gaan regelmatig naar het strand. Maar ook varen we elk jaar met alle peuters in de (dichte) rondvaartboot, gaan we met de trein naar Schiphol om vliegtuigen te kijken en bezoeken we kinderboerderijen en speeltuinen. Veiligheid staat voorop, en bij uitjes zitten de kinderen altijd in de bolderkar, behalve als we op een overzichtelijke, afgesloten plek zijn, zoals bijvoorbeeld een speeltuintje.
Maar we hebben niet alleen uitjes buitenshuis. Ook op het dagverblijf proberen we in de vaste dagritmes af en toe wat afwisseling te brengen. Zo is er het afgelopen jaar bijvoorbeeld een yogalerares langs geweest, een les babymassage gegeven, heeft een goochelaar zijn kunsten vertoond en doen we regelmatig aan muziek (op schoot). Bij 't Klaproosje komen elke maand studenten van het conservatorium langs om de kinderen met verschillende muziekinstrumenten kennis te laten maken. En nu we door de toevoeging van de BSO op Bloesem en Madelief een dans/theater ruimte hebben, kunnen bepaalde activiteiten nog meer tot hun recht komen!

De activiteiten op de BSO zijn weer net wat uitdagender. Zo zijn er vogelhuisjes beschilderd, schilderijen op echt schildersdoek gemaakt, doen ze veel aan koken en bakken en is er een dansje ingestudeerd en opgevoerd tijdens het winterfeest. Kinderen zijn niet verplicht om aan de BSO activiteiten deel te nemen. Kinderen moeten al zo veel op school, dus het belangrijkst vinden we dat ze op de naschoolse opvang het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn. Dat de ruimte en de aangeboden activiteiten aansluiten bij ieder individueel kind. Door zowel aandacht te besteden aan rustige loungehoeken, als speelhoeken en knutseltafels. En als ze een keertje liever niets doen, is dat ook goed. Maar we kunnen de kinderen wel stimuleren verschillende gebieden in zichzelf aan te spreken. Door zelf enthousiast te zijn. Door zin te hebben in de dag en verwonderd te zijn over wat er nog allemaal zal gaan komen. Door open te staan voor de kinderen en al hun gekke invallen. Door te beginnen bij de beleving van het kind en dit verder uit te bouwen. En dan blijkt bijna altijd dat ze het alleen maar ontzettend leuk vinden wat we allemaal doen op de BSO!