Piramide

Piramide

Al onze dagverblijven werken vanaf 2012 volgens de methode Piramide. Hiervoor hebben we een Piramidetrainer aangenomen, die alle medewerkers persoonlijk traint en begeleidt.

Piramide is een gecertificeerd VVE-programma en stimuleert kinderen op een speelse manier in hun ontwikkeling. Ontdekken is belangrijk, het liefst met echte matrerialen. Aan een echte, geurende appel is zo veel meer te ontdekken dan aan een zwart-witte kleurplaat! Het dagelijks leven wordt gebruikt om kinderen begrippen bij te brengen. Het tellen van de kinderen, het benoemen van de kleuren van de bekers, het ontwikkelen van het smaakgevoel door het fruit eens met de ogen dicht te eten, het spelen van spelletjes waarin cijfers, letters en begrippen als rijmen en tegenstellingen voorkomen en ga zo maar door.

Aan de hand van thema's heeft Piramide diverse 'belevings'opdrachten uitgewerkt, die aangevuld worden met eigen knutselideetjes. Een voorbeeld van een Piramide-opdracht is: (Herfst) 'Pak voor elk kind een plastic zak en ga op een winderige dag buiten de wind vangen.' Of: (Kerst) 'Maak met de kinderen op de groep een brievenbus en speel postbode met hen. Maak ook met ieder kind een echte kaart voor thuis en loop gezamelijk naar de brievenbus om ze te posten.' Foto's zijn belangrijk, zodat de belevingen vastgelegd worden, en ouders thuis ook mee kunnen genieten. Ook voorlezen neemt een belangrijke plaats in. Het traditionele voorlezen, lekker op de bank met wat kinderen op schoot, maar ook aan tafel, met praatplaten, waar de kinderen zelf hun verhaal op kunnen zoeken en verzinnen.

 

Het werken met Piramide zorgt voor inspiratie bij medewerkers en biedt garantie van kwaliteit bij ouders. Elke dag worden de ontwikkelingsgebieden van het kind gestimuleerd. De taal tijdens het lezen, de creativiteit en fijne motoriek tijdens de Piramide knutselactiviteiten en de grove motoriek bij het buiten op zoek gaan naar kastanjes bij het thema herfst, bloemen bij het thema lente en een bezoekje aan de brandweer bij het thema beroepen.

Het ligt niet meer aan de medewerkers op de groep welke activiteiten er met de kinderen ondernomen worden, maar elke groep werkt volgens een Piramideprogramma waarin alles ruim vertegenwoordigd is. Maar de medewerkers zijn natuurlijk wel van groot belang! Zij zijn de spil van elk dagverblijf en zorgen voor een goede sfeer, een enthousiaste en positieve benadering en liefde en aandacht voor elk kind. Zij hebben met passie voor de kinderopvang gekozen en onder hun vleugels ontwikkelen de kinderen zich van hulpbehoevende baby tot stoere peuter en zelfstandig lagere schoolkind.