Dagindeling

Dagindeling

Onze groepen kennen een min of meer vaste dagindeling. Op bijzondere dagen kan van deze indeling worden afgeweken.

Babygroep
De breng- en haaltijden lopen gelijk aan de peutergroepen, maar verder laten we het bij de baby'tjes vooral van het kind zelf en de ouders afhangen wanneer er geslapen, gegeten en gedronken wordt. Ook het ter plaatse geven van borstvoeding is mogelijk. Verder heeft elk kinderdagverblijf een grote meerlingenwagen aangeschaft en we proberen ook met de allerkleinsten regelmatig naar buiten te gaan. Als de kinderen eenmaal kunnen zitten, lijkt de dagindeling op die van de dreumesgroep. Ook met de babytjes knutselen we, en dan worden vooral de zintuigen geprikkeld. Bijvoorbeeld met vingerverven, een voelmuur maken, snoezelen of een vla-tekening op tafel maken. We proberen tijdens de eetmomenten zoveel mogelijk met z'n allen aan tafel te gaan en maken er zo een sociaal gebeuren van. Voor het eten zingen we liedjes en praten we met de kinderen over de afgelopen dag. Omdat er 2 kinderen minder worden opgevangen dan op de dagverblijven om ons heen, krijgt elk baby’tje extra veel aandacht en knuffels.

Dreumes/Peutergroep
Tussen 7.45 en 9.30 kunnen de kinderen gebracht worden. Als iedereen er is, eten we vers fruit als appel, banaan, peer, mandarijn en seizoensfruit als mango of meloen. Daar drinken we wat sap bij. Daarna worden de kinderen verschoond en wordt er een (piramide)activiteit gedaan als knutselen, bakken, voorlezen, zingen, begeleid spel of naar buiten in de eigen tuin of een nabijgelegen speeltuin.

Rond 11.30 eten we brood en drinken we melk. De kinderen die hiervoor zijn opgegeven krijgen een warme maaltijd. Daarna worden de kinderen weer verschoond en is het tijd voor het middagslaapje. De kinderen uit deze groep die niet meer slapen tussen de middag, kunnen rusten op een stretchertje of meedoen met de peuter+.. De peuter+ wordt van 13.30-14.30 gegeven door de BSO-leiding. Zij ondernemen op de peutergroep leuke voorschoolse activiteiten als tellen, kleuren, de woordenschat uitbreiden en knutselen. Als alle andere kinderen weer wakker worden drinken we gezamenlijk yoghurt met een crackertje en een beker sap.

De kinderen krijgen wederom een schone broek, en rond vier uur gaan we meestal nog even lekker naar buiten, om in de tuin af te sluiten. Bij slecht weer doen we een activiteit met de kinderen op de groep of spelen ze vrij in de gezellige speelhoeken, tot ze tussen 17.00 en 18.30 (18.45 voor Madelief en Sterre) weer opgehaald worden. Om vijf uur eten we gezamenlijk nog een kleine snack en gaat er een schaal met gezond lekkers rond. Zoals cherrytomaatjes, worteltjes, plakjes komkommer, gedroogde abrikoos en gedroogde pruim.

Peuterspeelschool                                                                                                                                                           Tussen 8.30 en 9.00 worden alle kinderen gebracht, en spelen ze in alle uitdagende speelhoeken. Koken in het keukentje, ze bouwen hoge torens met de grote blokken, rijden rondjes met hun auto’s in de parkeergarage, of verkleden zich en zingen liedjes in de dans-toneelzaal. Maar ook heeft de peuterspeelschool de beschikking over een atelier en een kinderkookcafé. Om 9.15 gaan we aan tafel en eten we fruit met de kinderen en drinken een bekertje sap. Daarna worden de jasjes aangedaan en gaat iedereen naar buiten. Lekker spelen in de ontdektuin, of op pad met de bolderkar naar een speeltuintje in de buurt of het Plantsoen. Na het buiten spelen is er een leuke knutselactiviteit voorbereid. Dat kan vrij verven zijn, maar ook koekjes bakken, een sneeuwpop plakken of een Valentijnskaart maken voor papa en mama.

Om half twaalf eten we een boterhammetje met een beker melk, en daarna is er een voorschoolse educatie activiteit. De ene keer staan de kleuren hierin centraal, maar ook vormen, rijmen, puzzelen, grootte, of het zoeken van verschillen. We werken met de Piramide methode en hebben ook een eigen trainer in dienst om alle medewerksters hierin te begeleiden. Tussen 12.30 en 13.00 (Bloesem 12.15-12.30) worden alle kinderen weer opgehaald, en de jongsten kunnen zo nog lekker even thuis naar bed! Meer informatie over de peuterspeelschool vindt u onder het kopje ‘informatie’.

BSO                                                                                                                                                                                             Een dag voor een kind op onze BSO’s ziet er dan als volgt uit: alle kinderen worden met de bakfiets of lopend uit school gehaald door hun eigen BSO-juf of -meester. We eten gezamenlijk fruit en drinken een beker sap. Daarna beginnen de diverse activiteiten. In de sporthal, het atelier, het kinderkookcafe of de dans-toneelzaal. De kinderen kiezen zelf waar ze aan mee willen doen. Maar kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om zelf binnen in de speelhoeken of buiten in de tuin te gaan spelen. Of de diverse activiteiten te combineren. Bijvoorbeeld eerst mee sporten, en daarna nog een kunstwerk maken in het atelier.

Om 17.00 start het warm eten, en eten de kinderen die daarvoor zijn opgegeven gezamenlijk een warme maaltijd. De andere kinderen krijgen nog een 17.00-snack; een schaal met gezond lekkers als cherrytomaatjes, worteltjes, plakjes komkommer, gedroogde abrikoos en gedroogde pruim. Vanaf 17.15 worden de eerste kinderen dan al weer opgehaald, en om 18.30 (Bloesem) of 18.45 (Madelief) sluit de vestiging.